HealthOnline cikkek

Ország: Lettország

Témakör: Egészségpolitika

Lettország: új egészségügyi finanszírozási törvényről vitáztak a Parlamentben

Az új Egészségügyi Finanszírozási Törvényjavaslat előirányozza az országos egészségbiztosítási rendszer, valamint a felcímkézett 1 százalékos társadalombiztosítási járulék bevezetését.

2017 októberében a lett kormány új Egészségügyi Finanszírozási Törvényjavaslatot nyújtott be a Parlamentnek, amely magában foglalja az államilag finanszírozott egészségügyi ellátás új koncepcióját, és a nemrégiben elfogadott jövőbeni egészségügyi reformról szóló jelentés folytatását képezi.

Az új Egészségügyi Finanszírozási Törvényjavaslat előirányozza az országos egészségbiztosítási rendszer bevezetését, valamint új finanszírozási források azonosítását, beleértve a társadalombiztosítási járulék (szociális adó) 1 százalékos növelését. Ez lehetőséget fog biztosítani arra, hogy az egészségügyi ellátás igénybevételének jogosultságát összekapcsolják a felcímkézett adó megfizetésével.

A törvénytervezet stratégiai irányát egészségügyi szakértők egy, a törvényjavaslat parlamenti vitája alkalmából szervezett konferencián vitatták meg 2017 októberében. Az új Egészségügyi Finanszírozási Törvényt - elfogadása esetén - a 2018-as országos költségvetési törvénybe fogják belefoglalni.

Forrás: Behmane, D.: New Health Care Financing Law discussed in parliament. The Health Systems and Policy Monitor, 2017.10.25.

Megjelenés dátuma: 2017-12-06 11:30:46