HealthOnline cikkek

Ország: Spanyolország

Témakör: Egészségpolitika

Az ápolók gyógyszerfelírási jogosultsága Spanyolországban

Spanyolországban egy 2009-es jogszabály tette lehetővé az ápolók számára az önálló gyógyszerfelírást (azon gyógyszerekre, amelyek nem kötöttek orvosi felíráshoz, vagy orvosi felíráshoz kötöttek, de meghatározott feltételek teljesülnek a felíráshoz (közösen kidolgozott irányelvekben és protokollokban történt a felírás szabályozása és a felíró ápoló akkreditált az adott tevékenységre). A felírás működési modellje azonban nem volt megfelelő.

Egy 2015-ös jogszabályban megpróbálták rendezni a függőben lévő kérdéseket, beleértve az ápolók és az orvosok közötti együttműködési mechanizmusokat is, azonban ez nem változtatott a statu quo-n, és továbbra is orvosok írták fel a gyógyszereket.

2017. október 24-én megállapodás született az ápolók, orvosok és az Egészségügyi Minisztérium között az ápolók gyógyszerfelírásának szabályozásáról, ami várhatóan évtizedes viták végére tesz pontot. Ennek eredményeképpen az Egészségügyi Minisztérium módosítja az ápolók gyógyszerrendeléséről szóló 954/2015. Királyi rendeletet.

Az új megállapodás értelmében az ápolók bizonyos orvosi rendelvényhez kötött gyógyszereket írhatnak fel, irányelveket és protokollokat követve, amelyekről egy erre a célra létrehozott különleges bizottságon belül fognak megegyezni.

Ezen kívül a jogszabályváltozás megszünteti az ápolók további képzésének szükségességét annak érdekében, hogy a felírásra akkreditálják őket, mivel feltételezik, hogy a képzésük során már az összes követelményt teljesítették.

Az új jogszabály tartalmaz egy olyan új szakaszt is, amely meghatározza azokat a gyógyszereket és indikációkat, amelyekben az ápolók előzetes orvosi diagnózis nélkül is írhatnak fel gyógyszereket (pl. influenza elleni védőoltás).

Forrás:
Ester Angulo-Puey: New agreement in nurse prescribing. 04/12/2017
http://www.hspm.org/countries/spain25062012/countrypage.aspx

María José Vicente-Edo, Francisco Estupiñán: Nurse prescribers in Spain: much ado about nothing. 20/04/2016
http://www.hspm.org/countries/spain25062012/countrypage.aspx

Megjelenés dátuma: 2017-12-19 11:41:22