HealthOnline cikkek

Ország: Portugália

Témakör: Minőségügy

A portugál Országos Egészségügyi Tanács jelentései

2017. november 8-án a portugál Országos Egészségügyi Tanács megjelentette első két jelentését.

A portugálok egészségéről szóló első jelentés célja, hogy segítse annak megismerését, milyen információk érhetők el a politikai döntéshozók és a polgárok számára, melyek ezek erősségei és gyengeségei, melyek az új vagy jobb egészségügyi információk előállításának lehetőségei és kihívásai. Az ajánlások közé tartozik: az egészségügyi információk gyűjtéséért és elemzéséért felelős intézmények közötti jobb koordináció; az Azori-szigetek és Madeira autonóm régióiból származó egészségügyi adatok szisztematikus integrálása, valamint nagyobb figyelem az egészség társadalmi meghatározóira, különösen a helyi szinteken.

A második jelentés, az NHS a pénzügyi folyamatait írja le, célja az NHS-n belüli pénzügyi folyamatok megértésének elősegítése, azonosítva a kiadások fő forrásait, valamint az erőforrások felhasználását és elosztását. Az ajánlások közé tartozik: a többéves NHS-költségvetés a nagyobb stabilitás, az előrejelezhetőség és a hatékony egészségügyi tervezés érdekében, az NHS pénzügyi folyamatairól szóló információk rendszeres közzététele a nagyobb átláthatóság és elszámoltathatóság céljából.


A két jelentés portugál nyelven az alábbi linkekek érhető el:

http://www.cns.min-saude.pt/2017/11/08/publicacao-1/
http://www.cns.min-saude.pt/2017/11/08/publicacao-2/

Forrás: Gonçalo Figueiredo Augusto, Jorge Simoes, Ines Fronteira: National Health Council launches its first reports. 24 November 2017 http://www.hspm.org/countries/portugal25062012/countrypage.aspx

Megjelenés dátuma: 2017-12-19 12:23:09