HealthOnline cikkek

Ország: Svédország

Témakör: Fekvőbeteg ellátás

A kórházi ellátásból való elbocsátás folyamatának szabályozása Svédországban

Svédországban régóta vita folyik azokról a kórházi betegekről, akik már elbocsáthatók lennének a fekvőbeteg ellátásból, de mégis a kórházban maradnak. Ezen betegek csoportját nevezik "ágyblokkolók"-nak. Az elbocsátás után ezek a betegek rendszerint szociális ellátásoktól (például gondozás és speciális lakhatás) és az alapellátástól/ szakellátástól igényelnek támogatást. Ezen betegek kórházi tartózkodása átlagosan 4,4%-át teszi ki a svéd betegek kórházban töltött napjainak, egyes megyékben ez 16%-ot is elérhet.

A kórházi ellátásból való elbocsátás akadályai eltérhetnek az ország különböző területein. A legfőbb akadálynak azonban a megyei önkormányzatok, a helyi önkormányzatok és a hozzájuk tartozó szolgálatok közötti együttműködés hiánya számít.

Az 1980-as évek végétől számos kezdeményezés született az együttműködés megerősítése. 1992-ben jogszabályokat vezettek be az együttműködés formalizálására és a megyei önkormányzatok és városi önkormányzatok ösztönzésére a kórházi elbocsátás felgyorsítása érdekében. A városi, helyi önkormányzati fizetési felelősségről szóló törvény értelmében a helyi önkormányzat pénzügyi felelősséggel tartozott azokért a betegekért, akik a javasolt elbocsátás utáni 7 napot követően is a kórházban maradtak.

A svéd kormány 2018 januárjában új jogszabály hatályba léptetésre készül. A jogszabály a kórházi elbocsátást követő egészségügyi és szociális szolgáltatások javítását, a kórházi tartózkodás időtartamának minimalizálását és a kórházi elbocsátási folyamat biztonságának és hatékonyságának javítását célozza. Lefekteti az elbocsátás folyamatát, amely a kórházi felvétellel kezdődik. Kötelezi a megyei önkormányzatokat és a helyi önkormányzatokat, hogy kössenek megállapodást ezen betegekkel kapcsolatban az együttműködés kölcsönösen követendő irányelveiről. Ezen felül a hatóságoknak meg kell állapodniuk a helyi önkormányzatok fizetési felelősségéről is. Ha ilyen megállapodás nem születik, akkor a törvény szerint a helyi önkormányzat számára fizetési felelősség lép érvénybe a javasolt elbocsátást követő három nappal.

Forrás:
Daniel Zetterberg: Encouraging cooperation at discharge from hospital care. 25/09/2017
http://www.hspm.org/countries/sweden25022013/countrypage.aspx

Megjelenés dátuma: 2017-12-19 14:34:16