HealthOnline cikkek

Ország: Bulgária

Témakör: Egészségügyi kiadások

Bulgária - az országos egészségbiztosítási alap 2018-as költségvetése

2017 végén az egészségbiztosítási alap 2018-as költségvetése volt az egyik legvitatottabb törvényjavaslat Bulgáriában.

A törvényjavaslat számos költségmegtakarításra vonatkozó intézkedést tartalmazott, amelyek közül az egyik leginkább ellentmondásos javaslat az volt, amely szerint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem fizet a 2018-ban megjelenő gyógyszerekre. Megtiltják a szerződéskötéseket az új kórházakkal (2017. december 31-e után létesített kórházakra vonatkozóan), és megtiltják a szerződött kórházakban új klinikai utak finanszírozását.
Az intézkedéseket az egészségbiztosítási költségvetés pénzügyi kockázatainak korlátozása és a pénzügyi fenntarthatóság biztosítása indokolja. Az új gyógyszerekre vonatkozó moratóriumot a gyógyszerkiadások csökkentésének szándéka is befolyásolta, Bulgária gyógyszerkiadásai az EU-ban a legmagasabbak közé tartoznak.

A tervezet szerint az egészségbiztosítás összesen 406,7 millió BGN-t (kb. 207,9 millió EUR) növekményt tartalmazott 2017-hez képest. A többletkiadásokat új megelőző vizsgálatokra (mint például a méhnyakrák szűrésére) és a járóbeteg- és fekvőbeteg-egészségügyi ellátás kiadásainak növelésére fordítják.

A törvénytervezetet a betegszervezetek is erőteljesen bírálták. A moratórium 32 onkológiai és egyéb krónikus betegségekre használatos gyógyszert érintett, amelyek 50 millió BGN (körülbelül 25,6 millió EUR) költséget jelentenek (a 2018-as gyógyszerelőirányzat 1,1 milliárd BGN, 562,4 millió EUR.) A törvényjavaslatot novemberben fogadta el a Parlament. Elnöki vétó után azonban ismételten visszakerült a Parlamenthez. Az elnöki rendelet kimondta, hogy a moratórium alkotmányellenes, mivel hatással van az egészségbiztosításhoz kapcsolódó alapvető jogokra és az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésre. Az elnök vétója és számos tiltakozása ellenére a Nemzetgyűlés először változtatás nélkül jóváhagyta a törvényjavaslatot, majd a tiltakozások hatására a kormány úgy döntött, hogy hatályon kívül helyezi a moratóriumot. A legutóbbi fejlemények szerint a törvényt a Parlament a gyógyszerek moratóriumával kapcsolatos vitatott bekezdés nélkül fogadta el.


Forrás: Maria Rohova: Disputed budget of the NHIF for 2018. 20/12/2017
http://www.hspm.org/countries/bulgaria22042013/countrypage.aspx

Megjelenés dátuma: 2018-01-04 11:19:39