HealthOnline cikkek

Ország: EU

Témakör: EU egészségügy

A bolgár EU-elnökség egészségügyi prioritásai

2018 első félévében soros elnökségi feladatokat ellátó Bulgária a gyermekek egészséges táplálkozásának előmozdítását, a hatásos gyógyszerekhez megfizethető áron történő hozzáférést, valamint a társadalombiztosítási rendszerek koordinációjára vonatkozó szabályozás modernizálását tekinti prioritásnak.

2018. január 1-től fél éven keresztül Bulgária tölti be az EU Tanácsának soros elnöki tisztségét. Az Európai Unióhoz 2007-ben csatlakozott tagállam első ízben látja el a soros elnökségi feladatokat. Ez lehetőséget ad Bulgária számára, hogy az általa fontosnak tartott témákat az EU politikai napirendjére tűzze.

Az egészségügy területét tekintve a bolgár EU-elnökség egyik legfőbb prioritása a gyermekek egészséges táplálkozásának fejlesztése, ebben a témakörben Tanácsi Következtetések elfogadását tűzték ki célul. További prioritás a gyógyszerek hatásosságának és elérhetőségének fejlesztése: célul tűzték ki az EU-polgárok számára a hatásos gyógyszerekhez megfizethető áron történő hozzáférés biztosítását. A prioritások között szerepel a fizikai aktivitás előmozdítása, valamint a munkahelyi egészség és biztonság javítása. Emellett tárgyalásokat kívánnak kezdeményezni a társadalombiztosítási rendszerek koordinációjára vonatkozó uniós jogszabályok modernizálásáról.

Forrás:

Dimova, A.: Health priorities of the upcoming Bulgarian presidency of the Council of the EU launched. The Health Systems and Policy Monitor, 2017. 10. 22. http://www.hspm.org/countries/bulgaria22042013/countrypage.aspx

Programme of the Republic Of Bulgaria for the Presidency of The Council of the European Union. https://eu2018bg.bg/en/programme

Megjelenés dátuma: 2018-01-04 12:09:01