HealthOnline cikkek

Ország: Dánia

Témakör: Forrásallokáció

Dánia: az értékalapú egészségügyi ellátás erősítése a régiókban

A dán régiók jelenleg kísérleteznek a kórházfinanszírozás változtatásával. Fennmarad a globális költségvetési keretrendszer, de nagyobb hangsúlyt kapnak a betegek számára értéket jelentő szempontok, szemben a jelenlegi DRG pontokban mért tevékenységvolumennel. A változás szándéka az, hogy arra ösztönözzék a kórházakat, hogy a betegek eredményeinek javítására összpontosítsanak, miközben kiküszöböljék az tevékenység alapú finanszírozás mellékhatásait.

A dán régiók és a nemzeti kormány 2015-ben elfogadott megállapodása alapján minden régió valamely értékalapú ellátást tesztel: a csípő- és térdprotézis műtétekben Észak-Dánia, a stroke területén Közép-Dánia, a prosztatarák ellátásában Déli Dán Régió, az epilepszia ellátásában Zéland Régió és a szorongás és depresszió ellátásában Dánia Fővárosi Régiója közreműködik.

2017-re mind az öt régió döntött az értékalapú egészségügyi ellátás elemeinek bevezetéséről vagy be is vezette azokat osztályszinten, kórházi vagy regionális szinten. A Fővárosi Régió kórházi szintű értékalapú egészségügyi ellátást vezetett be Bornholm szigetén és a Koppenhágában található Rigshospitalet Szívközpontban. Zéland teljes mértékben eltörölte a tevékenységalapú finanszírozást a térség valamennyi szomatikus és pszichiátriai kórházában, a forrásokat a várakozási idő garanciák teljesítése alapján osztja el. A kísérleti rendszereket az elkövetkező években értékelik.

Az érték alapú egészségügyi ellátás alapelve Michael Porter munkáira támaszkodik:
Az érték a páciens számára fontos egészségügyi (egészségi állapotban megnyilvánuló) eredmény és az arra fordított költségek hányadosa.
Porter elméletét viszont jelentős mértékben a dán egészségügy kereteire alkalmazták (Pedersen, 2017)

A nemzeti kormány regionális és önkormányzati finanszírozásának feltételei nagyrészt változatlanok maradnak. Ez azt jelenti, hogy kemény költségvetési korlátok lesznek érvényben továbbra is a régiók állami támogatására, és az önkormányzati társfinanszírozás továbbra is tevékenységalapú marad. Az állam továbbra is figyelemmel fogja kísérni a régiók tevékenységi szintjeit és a teljesítménykritériumokat.

Forrás:
Hans Okkels Birk, Signe Smith Jervelund: Enhancing value-based health care across regions. 13/11/2017. http://www.hspm.org/countries/denmark27012013/countrypage.aspx

Michael E. Porter: What Is Value in Health Care? N Engl J Med 2010; 363:2477-2481December 23, 2010DOI: 10.1056/NEJMp1011024

Pedersen Kjeld Møller: Værdibaseret styring. Er det smitsomt? Value based health care and reimbursement: Is it contagious? No 2017:3, COHERE Working Paper from COHERE - Centre of Health Economics Research, University of Southern Denmark. https://econpapers.repec.org/paper/hhssduhec/2017_5f003.htm

Megjelenés dátuma: 2018-01-10 15:55:13