HealthOnline cikkek

Ország: Egyesült Királyság

Témakör: Minőségügy

Az NHS daganatos betegek ellátására vonatkozó várakozási idő célkitűzéseinek teljesülése

Az Egyesült Királyság 1960 után született lakosainak több, mint felénél élete során valamikor daganatos betegséget diagnosztizálnak. A betegek gyógyulását illetően elengedhetetlen a hatékony kezeléshez időben történő hozzáférés biztosítása. Az Egészségügyi Minisztérium prioritásai a daganatos betegek ellátására vonatkozó várakozási idő célkitűzések.

A nyolc célkitűzés, amely az angliai NHS Alkotmányához készített kézikönyvben (https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/474450/NHS_Constitution_Handbook_v2.pdf) is szerepel az alábbi (kiegészítve a tervezett 9. új célkitűzéssel):

1. Kéthetes várakozás a háziorvos sürgős beutalójától számítva az első szakorvosi találkozásig minden daganatfajtára
2. a fenti önálló célkitűzésként az emlő tünetekre
3. Egyhónapos várakozás a kezelésről szóló döntés és az első kezelés között minden kezelési fajtára
4. a fenti külön a sugárterápiára
5. a sebészetre
6. a kemoterápiára
7. Kéthónapos várakozás a sürgős háziorvosi beutaló és a rák első kezelése között
8. a fenti önálló célkitűzésként az országos szűrő programtól származó beutaló esetére
9. 28 napos várakozás a sürgős háziorvosi beutaló és a diagnózis megállapítása között (2020-tól lesz érvényben, jelenleg öt helyen történik a standard tesztelése hatféle daganatos betegutat (nőgyógyászat, urológia, fej és nyak, tüdő, alsó és felső gasztrointesztinális) figyelembe véve.

Minden célkitűzéshez egy százalékos érték is tartozik, amely azt fejezi ki, hogy az adott standard a betegek hány százalékánál kell, hogy teljesüljön (Ez 85 és 98 százalék között mozog, 85 százalék a 7., 98 százalék a 6. célkitűzésre.)

Országosan egy kivételével a daganatos betegek ellátására vonatkozó célkitűzések teljesülése jónak tekinthető. Szinte minden beteg találkozik a szakorvossal a háziorvostól kapott sürgős beutaló után két héten belül, és ha megszületik a kezelésről szóló döntés, a betegek nagy többségénél 31 napon belül el is kezdik a kezeléseket. (Ez utóbbi a betegek 96 százalékánál kell, hogy teljesüljön, 2015 óta 97-98 százalékánál teljesült is.)

Az elmúlt években viszont növekedett azon betegek aránya, akik több, mint két hónapot várnak a háziorvosi sürgős beutalótól kezdve a rák kezelésének megkezdéséig. 2017-ben ez az arány 17,5 százalék volt, a 15 százalékos célt 2015 decembere óta nem tudták teljesíteni. 2017 januárjában volt a legrosszabb az arány, akkor a daganatos betegek 20,3 százaléka, 2437 beteg várt több, mint 2 hónapja a kezelés megkezdésére.

Mindeddig a daganatos beteg betegútjának egyetlen eleme, amely a háziorvos sürgős beutalója és a daganat pontos diagnózisának felállítása (amely lehet a daganat kizárása is) közötti időt határozta volna meg hiányzott a célkitűzésekből.
Itt nyer jelentőséget az NHS England korai diagnózisra vonatkozó új célkitűzése, amely 28 napot határoz meg a háziorvosi beutalótól számítva a diagnózis felállítására. A korai diagnózis kulcsfontosságú a rák túléléséhez. Ugyanakkor az új standard önmagában nem tudja javítani a rákos betegek túlélési mutatóit. Nagyon fontosak maradnak a teljes folyamatban az olyan területek, mint a prevenció, a munkaerő, a finanszírozás, a kutatás és az innováció is.


Forrás: Jessica Morris: Cancer waiting times: how has NHS performance changed over time? 23 JANUARY 2018. http://www.qualitywatch.org.uk/blog/cancer-waiting-times-how-has-nhs-performance-changed-over-time

Megjelenés dátuma: 2018-01-25 16:25:10