HealthOnline cikkek

Ország: Lettország

Témakör: Forrásgyűjtés és szolgáltatáskatalógus

Lettország: 2019-től kötelező egészségbiztosítást vezetnek be

A 2018 januárjában elfogadott törvény értelmében 2019-től kötelező egészségbiztosítási rendszert vezetnek be Lettországban.

2018 januárjában a lett Parlament egy új törvényt fogadott el az egészségügy finanszírozásáról, mely lefekteti a kötelező egészségbiztosítás bevezetésének alapjait 2019-től.

Számos egészségfinanszírozásra vonatkozó reformot követően, Lettország NHS típusú egészségügyi rendszert vezetett be 2011-ben, mely adóból finanszírozott állami egészségügyi ellátáson alapul. Ugyanakkor a lett egészségügyi rendszer alulfinanszírozottsága továbbra is fennmaradt, miközben az összes egészségügyi kiadás több mint 40 százaléka magánforrásokból származott 2015-ben. Mindez az egészségügyi rendszerrel szembeni elégedetlenséghez vezetett. Erre válaszul a lakosság jelentős aránya vagy nem fizetett jövedelemadót, vagy kevesebbet fizetett, mint amennyit kellett volna.

Az új törvény célja, hogy fejlessze az egészségügyi rendszer finanszírozásának fenntarthatóságát és a rendszeren belüli szolidaritást. Az új szabályozás a felelős adófizetés kiterjesztését célozza, valamint az állampolgároknak az egészségügyi rendszer fenntartásához való anyagi hozzájárulásra irányuló hajlandóságát kívánja erősíteni azáltal, hogy a kötelező társadalombiztosítási járulékfizetést összekapcsolják az egészségügyi szolgáltatásokhoz való teljes jogosultsággal (amely a társadalombiztosítási rendszerekre jellemző elv).

Az új törvény egy olyan rendszert vezet be, amely két fajta jogosultságot foglal magában a juttatáscsomagra vonatkozóan, felváltva az általános hozzáférés elvét (amely az NHS-típusú rendszerek jellemzője):

1) A teljes jogosultság az egészségügyi szolgáltatások széles köréhez hozzáférést biztosít. Teljes jogosultságot garantálnak a járulékfizetők számára, valamint azok számára, akiknek esetében az állam fizeti a járulékot. Ez utóbbi kategóriába tartoznak például a gyermekek, a nyugdíjasok, a rokkantsággal élők, a hét év alatti gyermeket vagy legalább három 15 év alatti gyermeket nevelő egyedülálló szülők, a hosszú távú ápolási intézményben, ill. rehabilitációs intézményben élők stb.

2) Minimális jogosultságot kapnak azok a munkaképes korú személyek, akik nem fizetnek kötelező társadalombiztosítási járulékot. A minimális jogosultság egy szűkebb körű juttatáscsomaghoz biztosít hozzáférést, amely a sürgősségi ellátást, a háziorvosi ellátást, a terhesgondozást, a pszichiátriai ellátást, a fertőző betegségek kezelését és a gyógyszerek támogatását foglalja magában.

Ugyanakkor azoknak, akik nem fizetnek kötelező társadalombiztosítási járulékot, lehetőségük lesz arra, hogy önkéntes éves befizetéseken keresztül csatlakozzanak a kötelező társadalombiztosítási rendszerhez. 2018-ban a teljes jogosultság megszerzéséhez szükséges járulékfizetés mértékét a havi minimálbér 1 százalékában állapították meg (ami havi 4,30 eurónak felel meg), de a következő években várhatóan a havi minimálbér 5 százalékára fogják emelni.
A törvényben az is szerepel, hogy a jövedelemadó felcímkézett hányadát 1 százalékponttal fogják növelni, ami azt jelenti, hogy a kötelező hozzájárulás mértékét 35,09 százalékra növelik, ebből 24,09 százalékot a munkáltatók, 11 százalékot pedig a munkavállalók fizetnek.

Forrás: Behmane, D.: Health Care Financing Law introduces compulsory health insurance in 2019. The Health Systems and Policy Monitor, 2018. 01. 31. http://www.hspm.org/countries/latvia08052014/countrypage.aspx

Megjelenés dátuma: 2018-02-14 08:53:33