HealthOnline cikkek

Ország: Izrael

Témakör: Egészségügyi dolgozók

Izrael: bővültek az alapellátásban dolgozó szakápolók feladatkörei

Izraelben az alapellátásban dolgozó szakápolók többek között felírhatnak bizonyos gyógyszereket, monitorozhatják a krónikus betegeket, kezelhetnek enyhe akut és egyszerűbb sürgős eseteket, valamint egészségügyi igazolást és beutalót is adhatnak.

Az izraeli Egészségügyi Minisztérium bővítette az alapellátásban dolgozó szakápolók feladatait és hatáskörét, az alapellátásban dolgozó orvosok munkaterhének csökkentése érdekében. Az újonnan elismert kompetenciák az alábbi négy tevékenységi területre terjednek ki:
- az enyhe akut megbetegedések, valamint az egyszerű, de sürgős esetek kezelése;
- a krónikus megbetegedéssel küzdő betegek kezelése és monitorozása;
- preventív ellátás és egészségfejlesztés;
- egészségügyi igazolások kiállítása és a betegek képviselete az állami hivatalok előtt.

Ezen felül, a szakápolók ezentúl felírhatnak bizonyos gyógyszereket, valamint fogamzásgátló tablettákat, biztosíthatnak palliatív ellátást, és beutalhatják a betegeket diagnosztikai vizsgálatokra, szakorvoshoz és sürgősségi osztályokra.

Habár a szakápolók feladatköreinek bővítése elősegítheti az az alapellátás fejlesztését, további kihívást jelent az ápolóhiány. Izraelben a legalacsonyabb az ápolók lakosságszámra vetített alacsony aránya az OECD-országok között: 2015-ben 1000 főre 4,9 ápoló jutott, szemben az OECD-átlaggal, ahol átlagosan 9.

Forrás:
Waitzberg, R.: Expanding the role of specialist nurses in the community. The Health Systems and Policy Monitor, 2018.02.01. http://www.hspm.org/countries/israel25062012/countrypage.aspx

Megjelenés dátuma: 2018-02-15 14:58:40