HealthOnline cikkek

Ország: Horvátország

Témakör: Forrásallokáció

Horvátország: pótlólagos források az állami kórházaknak adósságrendezésre

A horvát kormány 2018 és 2019 folyamán pótlólagos forrásokat biztosít az állami tulajdonban lévő kórházaknak a felhalmozott adósságállományuk csökkentésére.

2017 decemberében a horvát kormány úgy döntött, hogy mintegy 13,3 millió eurót allokál az állami tulajdonú kórházaknak (klinikai kórházi központok, klinikai kórházak és klinikák), a gyógyszerek, gyógyászati anyagok és fogyóeszközök szállítóival szemben fennálló adósságok rendezésére. Az Egészségügyi Minisztérium határozza meg minden egyes kórház esetében, hogy mekkora összeget kapjon, figyelembe véve az általa felhalmozott adósság összegét, azt, hogy mikor járt le a tartozásállománya, valamint a kórházi tevékenység különböző paramétereit. Az elbírált összeget 2018 és 2019 folyamán is meg fogják kapni a kórházak. A kórházaknak a források beérkezésétől számított hét napon belül jelentést kell készíteniük a források felhasználásáról, valamint bizonyítaniuk kell, hogy a forrásokat valóban adósságrendezésre költötték.

A horvát kormány döntésének célja, hogy rendezze az egészségügyi szektor adósságproblémáit, valamint biztosítsa az állami tulajdonú kórházak folyamatos működését és az egészségügyi ellátást az egész országban.

Vajagić, M.:Allocation of funds to state-owned hospitals to cover debts. The Health Systems and Policy Monitor, 2018.01.30.
http://www.hspm.org/countries/croatia30062014/countrypage.aspx

Megjelenés dátuma: 2018-02-15 15:00:17