HealthOnline cikkek

Ország: Portugália

Témakör: Népegészségügy

Portugália: kitiltották az egészségtelen élelmiszereket az NHS intézményekből

Egy 2017 decemberében elfogadott határozat értelmében kitiltották az egészségtelen élelmiszereket az NHS intézmények büféiből. Ezáltal a túlzott mértékű só- és cukorbevitel csökkentését kívánják elérni, és a lakosságot egészségesebb táplálkozásra szeretnék ösztönözni.

A portugál kormány 2017 decemberében elfogadott egy reformjavaslatot, mely az NHS intézmények büféiben és kávézóiban kapható egészségtelen élelmiszerek betiltását célozza. Ezek az intézkedések összhangban vannak a portugál kormány 2015-2019 közötti időszakra szóló Egészségügyi Programjával, amely az egészségfejlesztést prioritásnak tekinti, és kiemeli az egészséges táplálkozást előmozdító intézkedések elfogadásának fontosságát. A lakosság egészségi állapotának és jóllétének fejlesztése a 2012-2020 közötti időszakra vonatkozó Országos Egészségügyi Tervnek is részét képezi.

2016 óta a portugál kormány számos intézkedést hozott a lakosság egészségi állaptának fejlesztésére, beleértve a 2016-os Országos Egészségnevelési, Egészségügyi Tájékozottság és Önmenedzsment Programot, a 2016-2020 közötti időszakra vonatkozó Egészséges Táplálkozás Fejlesztésére irányuló Prioritás Egészségprogramot, valamint a 2016-os Fizikai Aktivitásra irányuló Prioritás Programot. Ezek az intézkedések is elősegítették a tájékozott egészségügyi döntések meghozatalát állampolgárok számára.

2016 elején az Egészségügyi Minisztérium aláírt egy állásfoglalást az élelmiszeripar képviselőivel a cukortasakok méretének csökkentéséről (8 grammról 5 grammra) a kereskedelmi egységekben (pl. éttermek, bárok, kávézók stb.). 2016 júniusában az Egészségügyi Minisztérium intézkedéseket hozott az NHS intézményekben található áruértékesítő automaták működésével kapcsolatban. Egyrészt megtiltották a magas só-, illetve cukortartalmú élelmiszerek árusítását ezekben az automatákban, másrészt meghatározták azon egészséges élelmiszerek körét, amelyeket biztosítani kell. Az egészségtelen élelmiszerek eltávolítása nem okozott jelentős visszaesést az értékesítésben. 2016 év végére a kormány elfogadta a cukrozott üdítőitalok megadóztatásával kapcsolatos szabályozást, amelynek célja, hogy csökkentse e termékek fogyasztását, különösen a fiatalok és serdülőkorúak körében.

Az egészségtelen élelmiszerek tilalma az NHS intézmények büféiben egy szélesebb körű stratégia részét képezi, ami az egészséges táplálkozási szokások előmozdítására, a túlzott só- és cukorbevitel jelentős és fenntartható csökkentésére irányul. Ezáltal mintát is kívánnak biztosítani az egészséges táplálkozásra a lakosság számára, mivel az egészségügyi intézményeknek az egészségfejlesztés, az egészséges életmódszemlélet kialakítása területén is felelősségük van.

A reform tartalma

A 2017. december 28-án kiadott 11391/2017 Határozat értelmében az Egészségügyi Minisztérium alá tartozó intézmények (közvetlenül vagy közvetetten az Egészségügyi Minisztérium alá tartozó intézmények, ill. az NHS-hez tartozó kórházak, alapellátó egészségügyi egységek, helyi egészségügyi egységek) büféiben és kávézóiban nem értékesíthetik vagy reklámozhatják az alábbi termékeket: sózott termékek, pl. sós aprósütemények, chips; cukrászsütemények; leveles tésztájú sütemények; édes töltelékkel töltött kalácsok és crossiant-ok; kolbászt, sonkát, vagy bacont tartalmazó szendvicsek, majonézt, mustárt vagy ketcupot tartalmazó szendvicsek, 100 grammos termék esetében több mint 20 gramm zsírt és/vagy 20 gramm cukrot tartalmazó kekszek; üdítőitalok; édességek, különösen cukorkák, karamellák, cukrozott rágógumik, nyalókák, zselécukrok; cukrozott vagy sózott snack-ek; édes desszertek; müzliszeletek; gyorsételek, beleértve a hamburgert, a hot dogot, a pizzát és a lasagnét; 50 grammnál nagyobb kiszerelésű csokoládék, illetve töltött csokoládék; szeszes italok; valamint szószok (majonázt, mustárt, ketchupot).

A Határozat azt is előírja, hogy az előbbiekben felsorolt termékek helyett milyen jellegű élelmiszereket kell biztosítani az Egészségügyi Minisztérium alá tartozó intézmények büféiben és kávézóiban: ingyenes ivóvíz; sovány, ill. félzsíros tej, alacsony zsírtartalmú, lehetőleg cukormentes joghurt; friss vagy érlelt sajtok, ill. tehéntúró; gyümölcslevek és/vagy zöldséglevek; legalább 50 százalékos gyümölcs- és vagy zöldségtartalmú üdítőitalok; teljes kiőrlésű, valamint 100 grammonként kevesebb, mint 1 gramm sót tartalmazó kenyér¸ friss szezonális gyümölcs; saláták; zöldségleves; olajos gyümölcsök; cukormentes gyógynövényteák.

Az intézkedés hatásairól eddig még nem készült értékelés, és nem áll rendelkezésre információ arra vonatkozóan, hogy a páciensek és az élelmiszeripar hogyan vélekedik a változásokról.

Forrás: Augusto, G.F., Simoes, J., Fronteira, I.: Unhealthy foods banned from NHS institutions. The Health Systems and Policy Monitor, 2018.02.08. http://www.hspm.org/countries/portugal25062012/countrypage.aspx

Megjelenés dátuma: 2018-02-22 08:58:12