HealthOnline cikkek

Ország: Románia

Témakör: Egészségügyi dolgozók

Románia: több specializációs lehetőség az ápolók számára

Romániában ezentúl több szakterületen lesz lehetőségük továbbképezniük magukat az ápolóknak, beleértve pl. a gyermekgyógyászat, pszichiátria, intenzív ellátás, közösségi ellátás, onkológia, kardiológia területeket.

A román Egészségügyi Minisztérium a 942/942 számú Rendeleten keresztül bővítette az ápolók specializációs lehetőségeit. Az új szakápolói képzési lehetőségek a következő szakterületeket foglalják magukba: gyermekgyógyászat, palliatív ellátás, pszichiátria, fogászat, közösségi ellátás, újszülött ellátás, intenzív ellátás, pulmonológia, klinikai patológia, műtő, geriátria, diabétesz, onkológia, nefrológia, kardiológia, gasztroenterológia, gyógyszerészet.

Az ápolók az intézkedést megelőzően kevesebb szakterületen választhattak specializációt (pl. laboratórium, népegészségügy és higiéné, balneo-fizioterápia, radiológia, táplálkozás). A specializáció egy éves képzést jelent, melyet az egészségügyi középiskola vagy a négy éves főiskolai képzés befejeztével végezhetnek el az ápolók. A specializációs program kiterjesztésének célja az ellátás minőségének fejlesztése, valamint szükség esetén az áthelyezések megkönnyítése.

Forrás: Vladescu,C., Scîntee, S.G.: More specialization opportunities for nurses. The Health Systems and Policy Monitor, 2017.12.14.http://www.hspm.org/countries/romania23092016/countrypage.aspx

Megjelenés dátuma: 2018-02-22 09:00:08