HealthOnline cikkek

Ország: Egyesült Királyság

Témakör: Népegészségügy

Anglia: Az NHS a hepatitis C megszüntetésén dolgozik

Az NHS által bejelentett tervek szerint Anglia lehet az első ország a világon, ahol megszűnik a hepatitis C.

Az NHS vezetői felszólították a gyógyszeripart, hogy működjenek együtt a kezelések legjobb ár-érték arányának kialakításában. Az NHS így elkötelezheti magát a hepatitis C öt évvel korábban történő angliai felszámolása mellett, mint ahogy azt az Egészségügyi Világszervezet tervezi, amely 2030-ra tűzte ki ezt a célt.

A hepatitis C jelentős népegészségügyi problémának tekinthető a világon, évente mintegy 400 000 halálesetért felelős. A legutóbbi adatok szerint a hepatitis C 160 000 embert érint Angliában.

Az NHS eddig is invesztált a hepatitis C kezelésekbe, évről évre új kezelések álltak rendelkezésre a vírusfertőzött betegek kimeneteleinek javítására. 2018 februárjában indul az NHS legnagyobb gyógyszerbeszerzése, amely eredményeképpen az NHS októberre várhatóan több új kezelést tud nyújtani több beteg számára. Eddig több, mint 25 000 beteget kezeltek, ez a szám várhatóan 30 ezerre emelkedik az év folyamán.

Az NHS és a gyógyszergyártó vállalatok között létrejövő új megállapodások egy része olyan együttműködést is tartalmaz majd, amely több olyan hepatitis C-vel élő ember azonosítására irányul, akiket kezelni kell. A szakértők szerint ez a megközelítés, párosulva az NHS eddigi beruházásainak folytatásával és a legjobb új kezelési módszerek alkalmazásával, ahhoz vezet, hogy a Hepatitis C-t a közeljövőben már nem kell jelentős népegészségügyi problémának tekinteni.

Anglia egyike azon kevés európai országnak, ahol a hepatitis C új orális kezeléseinek száma évek óta növekszik, amit az iparral korábban kötött szerződések tesznek lehetővé. A szerződések tartalmazzák a "pay per cure" kitételt, amely szerint az NHS csak akkor fizet, ha a beteg meggyógyul. A kezelések során a legsúlyosabb betegekre összpontosítanak. Mindez 10 százalékkal csökkentette a halálozások számát és 50 százalékkal a májtranszplantációt igénylő betegek számát.

A Hepatitis C kezelésének további fejlesztései:
- Angliai teljes területén 22 "operatív ellátó hálózat" létrehozása - amelyek feladata a kezelések adott területen történő javítása, minden beteg számára a szükséges kezelés elérhetőségének biztosítása. Ez lehetővé teszi azon területek szolgáltatásainak fejlesztését, ahol eddig ez problémát jelentett.
- 2017-ben hozták létre az Országos Hepatitis C betegregisztert, amely lehetővé teszi a kezelések és azok eredményeinek valós idejű rögzítését, monitorozását és a fertőzések követését.

Forrás: NHS England sets out plans to be first in the world to eliminate Hepatitis C. 29 January 2018. https://www.england.nhs.uk/2018/01/hepatitis-c-2/

Megjelenés dátuma: 2018-02-28 14:06:07