HealthOnline cikkek

Ország: Litvánia

Témakör: Gyógyszerek

Litvánia: csökkentették a gyógyszerárakat

Az utóbbi fél évben csökkentették a támogatott gyógyszerek árait, valamint a járóbeteg-ellátásban felírt vényköteles gyógyszerek áfáját.

Litvániában az utóbbi időben több intézkedést is hoztak a gyógyszerek árának csökkentésére és a gyógyszerekhez való hozzáférés növelésére.

2017 júliusában új árlistát vezettek be a támogatott gyógyszerekre vonatkozóan. Az új szabályozás értelmében, a több mint három gyártó által gyártott gyógyszerek alapárai legfeljebb 10 százalékkal haladhatják meg a generikus készítmény alábbi referenciaországokban alkalmazott legalacsonyabb árát: Lettország, Észtország, Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Románia és Bulgária. A korábbi szabályozás akár 40 százalékos eltérést is lehetővé tett a referenciaártól. 2017 júliusában, a rendelkezés hatályba lépésekor 1991 gyógyszert vettek fel a listára, 473 aktív hatóanyaggal. Az Egészségügyi Minisztérium akkor úgy becsülte, hogy az intézkedés révén 20 millió eurót lehet megtakarítani a betegek által fizetett co-paymentek terén, valamint további 9 millió eurót az Országos Egészségbiztosítási Alap kiadásaiban.
Azóta a gyógyszerek jelentős részének ára nagymértékben csökkent. Az Egészségügyi Minisztérium elemzése szerint a betegek által fizetett co-payment összege 21 százalékkal csökkent 2017 szeptemberére az előző év szeptemberéhez viszonyítva. Összességében véve 2017 harmadik negyedévében a gyógyszerekre fordított out-of-pocket kiadások mértéke 2,2 millió euróval csökkent az előző év ugyanezen időszakához viszonyítva.

A támogatott gyógyszerlistát ezentúl rendszeresen, háromhavonta felülvizsgálják. A legutóbbi árlista 2039 terméket tartalmaz, beleértve 106 újat.
A támogatott gyógyszerek alapárainak csökkentése és rendszeres felülvizsgálata pozitív, de kis lépést jelent a betegek gyógyszerköltségeinek csökkentése terén. Például 2015-ben a folyó egészségügyi kiadások 32 százalékát tették ki az out-of-pocket kiadások, ez utóbbiaknak pedig több mint felét költötték gyógyszerekre. Egyes lakosság- és betegségcsoportokat kivéve, amelyek esetében 100 százalékos gyógyszertámogatás van érvényben, minden betegnek meg kell fizetnie a járóbeteg gyógyszerek támogatott, illetve kiskereskedelmi ára közötti különbséget.

Ezen kívül 2018. januártól az áfát is csökkentették: ezentúl öt százalékos áfa vonatkozik az összes járóbeteg-ellátásban felírt receptköteles gyógyszerre, mind a támogatott, mind a nem támogatott gyógyszerek esetében. 2018 előtt a kedvezményes öt százalékos áfakulcs csak a támogatott gyógyszerekre vonatkozott, a nem támogatott receptköteles gyógyszerek áfakulcsa 21 százalék volt, kivéve 100 olyan gyógyszert, amelyek ára a 300 eurót meghaladta. Az Egészségügyi Minisztérium közlése szerint az intézkedés célja, hogy a többi EU-tagállammal párhuzamosan egységesítsék a gyógyszerekre kivetett adóterheket, valamint megszüntessék a gyógyszerészek esetében azt a közvetett ösztönzőt, hogy drágább gyógyszereket adjanak el a magasabb profit érdekében.

Zalnieraitiene, K.: Reducing prices of reimbursed medicines. The Health Systems and Policy Monitor, 2018.01.08. http://www.hspm.org/countries/lithuania14112013/countrypage.aspx

Zalnieraitiene, K.: Decreased VAT rate for prescription medicines. The Health Systems and Policy Monitor, 2018. 01. 09. http://www.hspm.org/countries/lithuania14112013/countrypage.aspx

Megjelenés dátuma: 2018-03-02 10:51:23