HealthOnline cikkek

Ország: Franciaország

Témakör: Népegészségügy

Franciaország: kötelező prevenciós gyakorlat az egészségügyi felsőoktatásban résztvevő hallgatóknak

2018 szeptemberétől az egészségügyi felsőoktatásban résztvevő hallgatóknak három hónapon keresztül kötelező részt venniük iskolákban, munkahelyeken stb. tartandó prevenciós tevékenységekben.

A francia Egészségügyi Minisztérium - a Felsőoktatási Minisztériummal együttműködésben - bejelentette, hogy 2018 szeptemberétől az egészségügyi felsőoktatásban résztvevő hallgatóknak három hónapon keresztül kötelező részt venniük prevenciós tevékenységekben. Az intézkedést az egészségügyi képzéseken résztvevő hallgatók szervezetei széles körben támogatják. Az országos bevezetésre egy pilot projekt lezárulását követően kerül sor, mely jelenleg négy városban zajlik.

A program kezdetben az orvostanhallgatókat, gyógyszerész-, fogorvos- és diplomás ápoló hallgatókat célozta, de 2019-ben ki fogják terjeszteni az összes egészségügyi képzésben résztvevő hallgatóra (mintegy 50 ezer hallgató). A hallgatóknak részt kell venniük az iskolákban, munkahelyeken, ápolási otthonokban, börtönökben stb. történő egészségfejlesztési és betegségmegelőzési tevékenységekben négy fő területen: alkoholfogyasztás és dohányzás, táplálkozás, fizikai aktivitás, valamint szexuális egészség.

A prevenciós tevékenységekben történő kötelező részvétel kreditpontot jelent, de osztályzatot nem kapnak a hallgatók. Országos bizottságot fognak felállítani a program koordinálására, miközben a regionális bizottságok feladata lesz, hogy a regionális egészségügyi hatóságokkal és a helyi oktatási hatóságokkal együtt a helyi igényekre adaptálják a programot.

Forrás: Gandré,C., Or,Z.:
Compulsory participation in prevention for medical students. The Health Systems and Policy Monitor, 2018.03.05. http://www.hspm.org/countries/france25062012/countrypage.aspx

Megjelenés dátuma: 2018-03-07 13:50:27