HealthOnline cikkek

Ország: Litvánia

Témakör: Gyógyszerek

Litvánia: változások a gyógyszerfelírási szabályokban

Litvániában 2018. márciusától változások léptek hatályba a gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök felírása terén. Az intézkedés célja a hozzáférés javítása.

Litvániában 2018 márciusától az alapellátó orvosoknak lehetőségük van néhány olyan, támogatott és egyes nem támogatott járóbeteg, fertőző, ill. nem fertőző betegségek (pl. magas vérnyomás, egyes nemi úton terjedő betegségek) kezelésére szolgáló gyógyszer felírására, amelyeket korábban csak szakorvos írhatott fel. Ez az intézkedés javítja azon betegek gyógyszerekhez való hozzáférését, akiknek korábban két viziten is meg kellett jelenniük: először a háziorvost kellett felkeresniük, hogy beutalót kérjenek, majd el kellett menniük a szakorvoshoz, hogy felírassák a szükséges gyógyszert.

További változás, hogy az alapellátó orvosok és ápolók a jövőben telefonon keresztül is újból fel tudnak írni a beteg számára korábban már felírt gyógyászati segédeszközöket. Ugyanúgy, mint eddig, első alkalommal továbbra is csak orvos írhat fel támogatott gyógyászati segédeszközt, az ápoló pedig a korábban már felírt eszközt újból felírhatja. A távolról történő ismételt eszközfelírások azonban maximum három hónapig érvényesek a felnőttek, ill. maximum egy hónapig a gyermekek esetében.

Ezen felül minden, a kötelező egészségbiztosítás által lefedett HIV-pozitív beteg teljes mértékben támogatott antiretrovirális kezelést kaphat, a diagnózist követően azonnal. Korábban a HIV-fertőzött beteg csak bizonyos kritériumok teljesülése esetén kaphatott teljes mértékben támogatott antiretrovirális kezelést.

Forrás: Zalnieraitiene, K.: Changes in prescribing regulations to improve access to treatment. The Health Systems and Policy Monitor, 2018.03.12. http://www.hspm.org/countries/lithuania14112013/countrypage.aspx

Megjelenés dátuma: 2018-03-27 15:22:20