HealthOnline cikkek

Ország: Franciaország

Témakör: Népegészségügy

Franciaország: Az orvostanhallgatóknak kötelező részt venniük a prevencióban

Az Egészségügyi Minisztérium és a Felsőoktatási Minisztérium együttműködésében született meg az a kötelezettség, amely szerint a 2018 szeptemberében kezdődő új tanévtől indulóan az orvostanhallgatóknak három hónapot a prevencióban kell eltölteniük.

A javaslatot a diákszervezetek is támogatták, a program országos kiterjesztése a jelenleg négy városban folyamatban lévő kísérlet után történik.

A gyógyszerészhallgatók, fogorvoshallgatók, ápolóknak készülő hallgatók 2019-től kerülnek be a programba. Az egészségfejlesztési, prevenciós gyakorlatot iskolákban, munkahelyeken, ápolási otthonokban, börtönökben teljesíthetik majd, négy területen: alkoholfogyasztás és dohányzás megelőzés, táplálkozás és fizikai aktivitás valamint szexuális-érzelmi egészség.


Ezt a kötelező képzést klasszikus tanegységként kreditekkel ismerik el, a gyakorlatért a diákok nem kapnak díjazást. A program koordinálására országos bizottságot állítanak fel, a regionális egészségügyi ügynökségeket és a helyi oktatási hatóságokat bevonó regionális bizottságok pedig lehetőséget kapnak a tevékenységek helyi igényekhez való adaptálásában.


Forrás: Coralie Gandré, Zeynep Or: Compulsory participation in prevention for medical students
05 March 2018. http://www.hspm.org/countries/france25062012/countrypage.aspx

Megjelenés dátuma: 2018-03-27 16:26:14