HealthOnline cikkek

Ország: Szlovénia

Témakör: Népegészségügy

Szlovénia: új Egészségfejlesztési Központokat hoznak létre

Szlovéniában az elkövetkezendő két évben 25 Egészségfejlesztési Központot terveznek létrehozni, amelyek elsősorban a nem fertőző betegségek megelőzésében vennének részt, egészségnevelés és szűrővizsgálatok szervezése révén.

A szlovén Országos Népegészségügyi Intézet 2003-ban elindította az Egészségnevelési Központok fejlesztését. Ezek a központok workshopokat kínálnak olyan személyeknek, akik a nem fertőző betegségek magas kockázatával rendelkeznek, valamint szűrőprogramokat szerveznek e betegségek rizikófaktorainak felderítésére. A workshopokat fokozatosan különböző betegségcsoportok szerinti strukturált programokba szervezték.

Az Országos Népegészségügyi Intézet célja jelenleg az, hogy ezeket a workshopokat más szektorokkal együttműködve önkormányzati és helyi közösségi szinten szervezze meg, Egészségfejlesztési Központok kialakítása révén. Ezek a központok nyitva állnak bárki számára, aki életmódját és egészségi állapotát szeretné fejleszteni. Tevékenységük célja, hogy csökkentsék az egyenlőtlenségeket a szűrővizsgálatokhoz és egyéb szervezett programokhoz való hozzáférés terén, és elősegítsék a betegségek megelőzését. Az első Egészségfejlesztési Központok már működnek az alapellátó egészségügyi központokon belül. Az elkövetkezendő két évben 25 Egészségfejlesztési Központot terveznek létrehozni.

Forrás: Poldrugovac, M.: Development of new Health Promotion Centres at community level. The Health Systems and Policy Monitor, 2018.04.01. http://www.hspm.org/countries/slovenia25062012/countrypage.aspx

Megjelenés dátuma: 2018-04-20 15:06:43