HealthOnline cikkek

Ország: Szlovénia

Témakör: Alapellátás, járóbeteg-szakellátás

Szlovénia: folyamatban van a modellpraxisok kialakítása az alapellátásban

Az intézkedés keretében egy további ápolóval bővítik a háziorvosi praxisok létszámát, aki elsősorban a krónikus betegségek megelőzéséhez kapcsolódó feladatokat látja el.

Szlovéniában 2011-ben megindult a háziorvosi praxisok ún. "modellpraxisokká" történő fejlesztése. Ennek keretében a háziorvosi praxisok személyzetét egy további regisztrált ápoló alkalmazásával bővítik, aki a prevenciós ellátásért felelős (szűrések, tanácsadás, koordináció). Ez egy fontos kormányzati kezdeményezés volt a krónikus betegségek, illetve nem fertőző betegségek kockázati tényezőinek menedzsmentje terén.

Ugyanakkor a modellpraxisok egész ország területén történő kialakítása a pénzügyi válság, illetve az ápolók hiánya miatt elhúzódott. Emellett ellátási protokollok kidolgozására is szükség lenne azon nem fertőző betegségek vonatkozásában, amelyeket várhatóan érinteni fognak a modellpraxisok új beavatkozásai.

2017 végére az összes háziorvosi praxis 75 százaléka szerveződött át modelpraxissá. Várhatóan még további három évre lesz szükség az összes háziorvosi praxis modellpraxissá történő alakításához, feltéve, hogy az ehhez szükséges forrást a Szlovén Egészségbiztosítási Intézet rendelkezésre bocsátja.

Forrás: Albreht, T.: Final stages of nationwide primary care 'model practices' roll-out. The Health Systems and Policy Monitor, 2018.04.01. http://www.hspm.org/countries/slovenia25062012/countrypage.aspx

Megjelenés dátuma: 2018-04-20 15:03:49