HealthOnline cikkek

Ország: Románia

Témakör: Népegészségügy

Románia: a prevenció az egészségpolitikai prioritások között szerepel

Romániában év végéig szűrőprogramot terveznek bevezetni a mellrák, méhnyakrák, valamint a kardiovaszkuláris betegségek kockázatának felderítésére.

2018 áprilisában a román Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy az év végéig szűrőprogramokat vezetnek be a mellrák, méhnyakrák, valamint a kardiovaszkuláris betegségek rizikófaktorai vonatozásában. A szűrőprogramok finanszírozását részben az EU Strukturális Alapjaiból és a Világbank által nyújtott forrásokból, részben állami forrásokból fogják finanszírozni.

A mellrák és méhnyakrák szűrési programok költségeit 21, illetve 45 millió euróra becsülik. A szűrővizsgálatokat nyolc regionális rákszűrő központokban fogják végezni, amelyeket a körzeti kórházakon belül hoznak létre. Öt központot már létrehoztak, amelyek az év végéig megkezdik működésüket.

A kardiovaszkuláris betegségek kockázatának szűrésére irányuló programok öt évre vonatkozóan 25 millió eurós támogatásban részesültek. A programot a háziorvosok fogják megvalósítani, akik kiegészítő finanszírozásban részesülnek az új feladat ellátásáért, kardiológusokkal együttműködésben. A szűrőprogramok a román Egészségügyi Minisztérium prioritásai között szerepelnek, és a 2014-es Országos Egészségügyi Stratégiában is benne foglaltatnak.

Vladescu, C.: Preventive health care interventions among the priorities of the Ministry of Health. The Health Systems and Policy Monitor, 2018.05.15. http://www.hspm.org/countries/romania23092016/countrypage.aspx

Megjelenés dátuma: 2018-05-29 14:38:06