HealthOnline cikkek

Ország: Olaszország

Témakör: Népegészségügy

Olaszország: az Osservasalute Jelentés 2017 főbb eredményei

A Jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy a következő tíz évben jelentősen növekedni fog Olaszországban az idősek, ezáltal a krónikus betegséggel küzdők és mindennapi tevékenységeikben korlátozottak aránya, ami az egészségügyi és szociális ellátás fenntarthatóságára is nyomást fog gyakorolni.

Az Olasz Régiók Országos Egészségügyi Kutatóközpontja (Osservatorio Nazionale sulla Salute nelle Regioni Italiane) a Szent Szív Katolikus Egyetem Népegészségügyi Intézetének kezdeményezésére jött létre, partnerségben más olasz egyetemekkel, régiókkal, állami és magán intézményekkel. A több tudományterületre kiterjedő együttműködésben mintegy 230 egészségügyi szakértő, kórházi orvos, népességstatisztikus, epidemiológus, matematikus, statisztikus és közgazdász vesz részt.

A kutatóközpont 2002 óta készíti el az Osservasalute Jelentést (az elnevezés magyarul nagyjából az Egészségfigyelőnek/Egészségmonitornak felel meg), amelyben számos indikátort közzétesz, amelyek átfogó képet adnak az olasz NHS helyzetéről az egészségügyi kiadások, az egészségügyi ellátórendszer, a lakosság egészségi állapota és a betegségmegelőzés vonatkozásában.

A 2018 áprilisában kiadott Osservasalute Jelentés 2017 három fő következtetésre jutott: az NHS elszámolásai újra kontroll alá kerültek, a születéskor várható élettartam növekszik, ugyanakkor ezzel párhuzamosan a krónikus megbetegedések terhe is folyamatos növekedést mutat.

Az elsődleges/primer prevenció terén a fejlődés a tüdőrák adataiban egyértelműen megmutatkozik: a tüdőrák betegségterhe jelentősen csökkent a férfiak esetében, köszönhetően a dohányzás gyakoriságában bekövetkezett csökkenésnek, ami az olasz dohányzásellenes politika legnagyobb sikere, és e téren Olaszország az európai országok között élenjárónak nevezhető. A 2003. január 16-án elfogadott 3-as számú törvény egyike volt az első olyan szabályozásoknak Európában, amely megtiltotta a dohányzást az összes zárt légterű helyen, kivéve a dohányzásra kijelölt helyiségeket és a szigorúan magánterületeket. Ezen felül a 2003. június 24-én elfogadott 184-es számú törvény jelentős mértékben csökkentette a cigaretták kátrány-, nikotin- és szénmonoxid-tartalmát, továbbá a 2004. december 16-i 300-as Rendelet szabályozta a dohánytermékek reklámozását és promóciós célból történő értékesítését.

A nőknél azonban nem volt megfigyelhető a dohányzás hasonló mértékű csökkenése, és ez a fő oka annak, hogy a tüdőrák helyzete továbbra is kritikusnak mondható. Az adatok ugyanis arra engednek következtetni, hogy a nők esetében a tüdőrák mortalitása az elmúlt években a legtöbb európai országban növekedett, és egyes országokban, így pl. Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban a fiatal nők esetében a 2000-es évek eleje óta nő a tüdőrák mortalitása.

Az egyéb daganatos betegségek esetében - beleértve a szervezett mellrák, méhnyakrák és vastagbélrák szűrési programokat - a másodlagos/szekunder prevenció hatékony intézkedéseinek bevezetésének hatásai már láthatók azokban a régiókban, ahol a szűrőprogramok korábban indultak, és a szűrőprogramokon való részvétel optimális. A déli régiókban ugyanakkor a programokon való alacsonyabb részvétel, valamint a szervezett szűrések későbbi elindítása magyarázhatja az alacsonyabb egészségügyi eredményeket.

A demográfiai mutatók különösen aggasztóak, mivel a lakosság elöregedése következtében nő a krónikus megbetegedésben szenvedők és rokkantsággal élők száma, ami nagy nyomást gyakorol az egészségügyi és a szociális biztonsági rendszerek fenntarthatóságára. Olaszországban jelenleg 6,3 millió idős ember él, akik az elkövetkezendő tíz éven belül elveszíthetik önálló életvitelre való képességüket. Az Osservasalute Jelentés előrejelzése értelmében 2028-ban több mint 1,6 millió lesz azon 65 év fölöttiek száma Olaszországban, akik mindennapi tevékenységeik ellátásában (pl. evés, fürdés) segítséget igényelnek, ami 100 ezer fős növekedést jelent 2018-hoz képest. Ezen felül, azon idősek száma, akiknek az ételek elkészítésében, a gyógyszereik beszerzésében-beszedésében, valamint a háztartási teendőik ellátásában van szükségük segítségre, 4,7 millióra fog növekedni 2028-ra, ami 700 ezerrel több, mint jelenleg. A jelentés rávilágít arra, hogy a helyzet súlyos problémákat fog okozni az egészségügyi és szociális ellátásban.

Forrás: Belvis, A.G.: Key findings from the Osservasalute Report 2018. The Health Systems and Policy Monitor, 2018.04.20. http://www.hspm.org/countries/italy25062012/countrypage.aspx

Megjelenés dátuma: 2018-05-30 14:56:41