HealthOnline cikkek

Ország: Németország

Témakör: Forrásgyűjtés és szolgáltatáskatalógus

A kötelező egészségbiztosítás várható változásai Németországban

Változásokat terveznek Németországban a kötelező egészségbiztosítás járulékainak csökkentése, a biztosítottak terheinek mérséklése érdekében.

Az egészségbiztosítási kötelezettség ellenére 2015-ben Németországban a lakosság kb. 0,1 százaléka nem rendelkezett biztosítással. Ebbe a rétegbe leginkább az alacsony jövedelmű vállalkozók tartoznak, akik számára nehézséget okoz a kötelező egészségbiztosítás járulékának vagy a magánbiztosítás díjának a megfizetése. A vállalkozók a tényleges jövedelmüktől függetlenül egy meghatározott várható minimum jövedelem (ami 2284 euró havonta) után fizetnek járulékot. A kisvállalkozások egy része számára ez túl magas, ezért jogszabálytervezet készült a kötelező egészségbiztosítási járulék csökkentésére, a minimális járulék kalkulációjának alapját képező referenciaösszeg megfelezésére.

A tervezett intézkedés a kötelező biztosítás bevételeiben várhatóan 800 millió euró kiesést jelent, amelyet a pénzügyi tartalékokból fedeznek. 2017-ben a kötelező egészségbiztosítás tartalékai 19,2 mrd eurót tettek ki.

2015 óta a kötelező egészségbiztosítás 14,6 százalékos járuléka 50-50 százalékos arányban oszlik meg a munkavállalók és a munkáltatók között. Létezik azonban a kiegészítő járulék, amelyet minden betegbiztosító maga határoz meg, és amelyet csak a munkavállalók fizetnek. A törvényhozók a biztosítottak pénzügyi terheinek csökkentése érdekében 2019-től a kiegészítő hozzájárulás munkavállalók és a munkáltatók közötti megosztására tettek javaslatot.

Forrás: Miriam Blümel: Reduction of financial burden for low-income, self-employed people. 04 June 2018.
Miriam Blümel: 50/50 employer-employee split of contributions to statutory health insurance to be reinstated. 23 May 2018http://www.hspm.org/countries/germany28082014/countrypage.aspx

Megjelenés dátuma: 2018-06-13 12:36:22