HealthOnline cikkek

Ország: Olaszország

Témakör: Egészségpolitika

Az új olasz kormány támogatja az NHS-t

Három hónappal az olasz választások után megalakult az új olasz kormány, az Öt Csillag Mozgalom, és a jobboldali Liga szövetségével, Giuseppe Conte vezetésével. Az egészségügyi miniszter Giulia Grillo szicíliai orvos lett, aki az Öt Csillag Mozgalom politikusa. Az NHS megalakulása óta most először vezeti az Egészségügyi Minisztériumot parlamenti tag orvos.

A kormány politikai napirendjét a kormányzati szerződés határozza meg. A szerződés az egészségügyre vonatkozó részt is tartalmaz. Ebben egyértelműen szerepel az NHS alapelveinek támogatása, az olasz rendszerben alapvető változást jelentő reform nem várható. Az állami rendszer erősítésére vannak tervek, ezek közé tartozik az orvosok számának növelése, a gyógyszer szektor irányításának javítása, a háziorvosi rendszer erősítése, az információs technológiákba való befektetés növelése (digitális betegrekord és telemedicina), valamint a krónikus ellátás új modelljeinek kialakítása.

Az olasz egészségügynek el kell mozdulnia a kórház-központúság irányából, és olyan modellek kialakítását kell támogatni, amelyek integrálják a szociális és egészségügyi szolgáltatásokat. A szociális szolgáltatások erősítésére a Liga egy politikusa által vezetett Fogyatékosügyi és Családügyi Minisztérium jött létre.

Nem várható változás abban sem, hogy a központi kormány az egészségügyi rendszer irányításával, a szolgáltatáscsomag meghatározásával, a regionális kormányok pedig a helyi szükségletek szerinti ellátások nyújtásának szervezésével foglalkoznak.

Az előző kormány idején a szolgáltatáscsomag bővült. Az új kormány a co-payment (önrészfizetés) csökkentésére és az állami kiadások növelésére tett ígéretet.

Forrás: Giovanni Fattore, Verdiana Morando: The new government expresses strong support for the NHS but there is uncertainty about required resources. 05/06/2018 http://www.hspm.org/countries/italy25062012/countrypage.aspx

Megjelenés dátuma: 2018-06-13 15:16:22