HealthOnline cikkek

Ország: Csehország

Témakör: e-egészségügy

Csehország: határokon átívelő e-recept

Miután 2018 januárjában Csehország bevezette az orvosok számára az e-recept kibocsátás kötelezettségét, az elektronikus recepteket a határokon átnyúló betegforgalomra is kiterjeszti.

Csehország 2018 júniusa óta csatlakozott a határokon átívelő EU e-recept projekthez. A projektben az Állami Gyógyszerellenőrzési Intézet (SUKL) és Vysočina régió vesz részt. Mivel a SUKL időben csatlakozott a projekthez, a költségek többségét az EU fedezi.

A jövőben a páciens egy cseh orvos által felírt gyógyszert egy másik EU-tagállamban lévő gyógyszertárban is ki tudja váltani. Hasonlóképpen, egy másik - a határokon átnyúló elektronikus recept projektben résztvevő - EU ország állampolgára a Cseh Köztársaságban is kiválthatja a külföldön felírt receptjét.

Vysočina régió a projekt keretében a határokon átnyúló elektronikus receptek mellett határokon átnyúló beteg-összefoglaló nyilvántartásokat is fejleszti.

Forrás:
Jana Votápková: Czech electronic prescription crosses border. 15 October 2018. https://www.hspm.org/countries/czechrepublic10122015/countrypage.aspx

Megjelenés dátuma: 2018-12-04 14:36:27