HealthOnline cikkek

Ország: Franciaország

Témakör: Egészségügyi dolgozók

Franciaország: kiterjesztett kompetenciákkal rendelkező ápolás

Egy 2018. júliusi jogszabály alapján Franciaországban bevezetésre került a a kiterjesztett (bővített) kompetenciákkal rendelkező ápolók működése. A legalább hároméves tapasztalattal rendelkező ápolók további kétéves egyetemi képzésben vehetnek részt (mesterképzés), korábban csak az orvosok számára fenntartott feladatok ellátására.

Az új jogszabály szerint a képzett ápolók krónikus betegek, komplex, több megbetegedésben szenvedő betegek ellátásában tevékenykednek, a háziorvosokkal és a szakorvosokkal együttműködésben. Tevékenységüket az alapellátási csoportokon belül, az ambuláns szakorvosok mellett, kórházban és szociális intézményekben folytatják.

A bővített kompetenciák magukban foglalják a megelőzési és szűrési tevékenységeket, a kiegészítő vizsgálatok elrendelését, valamint az orvosi vények megújítását vagy módosítását. A bővitett kompetenciákkal rendelkező ápolás kezdetben három klinikai területen kerül bevezetésre, ezek az alapellátásban ellátott gyakori krónikus betegségek (például cukorbetegség vagy epilepszia), az onkológia, hemato-onkológia és a krónikus vesebetegségek.

A fő cél a krónikus betegségek ellátásának és az ellátáshoz való hozzáférésnek a javítása. Ezt a gyakorlatot fokozatosan vezetik be más klinikai területeken (például a mentális egészségügyi ellátásban) és más egészségügyi szakdolgozók tevékenységében.

Forrás:
Coralie Gandré, Zeynep Or: The introduction of advanced nursing practice. 16 October 2018. https://www.hspm.org/countries/france25062012/countrypage.aspx

Megjelenés dátuma: 2018-12-06 11:41:37