HealthOnline cikkek

Ország: Lengyelország

Témakör: Egészségügyi reformok

Lengyelország két vajdaságában elindult az Országos Onkológiai Hálózat kísérleti fázisa

2018. december 1-én kezdődött Lengyelországban az onkológiai ellátás új szervezeti modelljének, az Országos Onkológiai Hálózatnak a kísérleti fázisa, amely 2020. május 31-ig tart.

A modellt az Országos Onkológiai Intézet fejlesztette. Jelenleg két vajdaságra terjed ki (Alsó-sziléziai vajdaság és Szentkereszt vajdaság), amelyekhez 2019 első negyedévében két további vajdaság csatlakozik. A daganatok öt típusát foglalja magába: emlő, tüdő, petefészek, vastagbél és prosztata daganatok. A modellben a daganatos betegek - lakóhelyüktől függetlenül - személyre szabott ellátásban részesülnek, amelyet dedikált egészségügyi koordinátor menedzsel a kezelés teljes időtartama alatt. A hálózathoz való csatlakozásra jogosult intézmények kiegészítő finanszírozást kapnak, viszont magasabb minőségi és beszámolási standardoknak kell megfelelniük.

A változások főként a kisebb onkológiai ellátókat érintik. Azokat a szakellátókat, amelyek az un. "onkológiai csomag" (amely tartalmazza az onkológiai diagnosztikai és kezelési kártya - DiLo- használatát) keretében nyújtanak koordinált daganatos ellátást, jelentősen nem befolyásolja.

A várólista csomag és onkológiai csomag bevezetése 2015 januárjában történt. Célja az onkológiai kezelésekhez való hozzáférés szabályozása, a daganatok korai diagnózisának biztosítása, az onkológiai kezelésekre való várakozási idők csökkentése volt.
Az alábbi elemekből áll:
- Az alapellátás megerősítése képzések segítségével a daganatok korai diagnosztizálására. Az alapellátás orvosai onkológiai kezelési kártyát bocsáthatnak ki és bővítették azon diagnosztikai eljárások körét is, amelyekre a háziorvos beutalót adhat.
- Az onkológiai diagnosztikai és kezelési kártya kibocsátása, amely a daganat gyanúval rendelkező betegeknél gyors diagnózist és kezelést tesz lehetővé. A kártya a kezelés minden információját tartalmazza.
- A diagnózis és a kezelés közötti idő szabályozása (2015-ben 9 hétnél, 2016-ban 8 hétnél, 2017-ben 7 hétnél nem lehet hosszabb). A kezelésre várakozó betegekről elektronikus nyilvántartást kell vezetni, amelyet hetente szükséges frissíteni.


Forrás:
Michał Zabdyr-Jamróz, Iwona Kowalska-Bobko: Pilot of the National Oncological Network starts in two voivodeships. 04 December 2018. https://www.hspm.org/countries/poland27012013/countrypage.aspx

ESPN - Flash report 2015/9. Shortening waiting times in oncology treatment. March 2015. European Commission

Megjelenés dátuma: 2018-12-19 10:26:03