HealthOnline cikkek

Ország: Észtország

Témakör: Alapellátás, járóbeteg-szakellátás

Az alapellátási központok korszerűsítésének második fordulója Észtországban

Észtország az Európai Unió Strukturális Alapjait használja az alapellátási központok korszerűsítésére, létrehozására. A beruházások az alapellátás szerepének erősítését, az ellátás integrációjának javítását szolgálják. Az első beruházási fordulóban összesen 58,8 millió eurót fordítottak 55 projektre. A 2018 júliusában indult második fordulóban összesen 21,1 millió eurót használnak erre a célra. A teljes beruházás (a két forduló együtt) 61 projektet érint, a saját erő figyelembe vételével 175 millió euró értékben.

A második beruházási fordulóban 6 új szolgáltató nyújtott be támogatási kérelmet. A két beruházási fordulóval garantálják, hogy minden megyeközpont új vagy felújított alapellátási központtal rendelkezzen, amely szélesebb körű szolgáltatásokat nyújt, beleértve a fizioterápiát, a szülésznők és az otthonápolás szolgáltatásait.

A második pályázati forduló csak azon egészségügyi szolgáltatók számára volt nyitott, akik az első fordulóban nem kaptak támogatást. Ezenkívül a második beruházási fordulóban Viljandi megye egészségügyi szolgáltatói egy integrált megyei egészségügyi központra pályázhattak, amelyben a Viljandi megyei kórház a háziorvosokkal és a szociális szolgáltatókkal együttműködésben egy innovatív modellt valósít meg.

Forrás:
Kaija Kasekamp: Second round for investment application to modernise primary healthcare centers. 23/01/2019. https://www.hspm.org/countries/estonia05112013/countrypage.aspx
Aastaks 2023 rajatakse üle Eesti kokku 61 uut tervisekeskust. https://www.sm.ee/et/uudised/aastaks-2023-rajatakse-ule-eesti-kokku-61-uut-tervisekeskust

Megjelenés dátuma: 2019-02-15 15:50:18