HealthOnline cikkek

Ország: Csehország

Témakör: Alapellátás, járóbeteg-szakellátás

Mobil pszichiátriai teamek működése Csehországban

A pszichiátriai ellátásban a Cseh Köztársaság az intézményeken kívüli ellátás fele nyitott, amellyel a pszichiátriai kórházak túlzott leterheltségének megakadályozását, a betegek társadalomba való integrációjának támogatását célozzák. Az Egészségügyi Minisztérium 2018-ban speciális mobil pszichiátriai csapatokat hozott létre, a jövőben ezek számát legalább 100-ra tervezi növelni.

A cseh pszichiátriai ellátást a városok szélén épített, nagy, elszigetelt intézményekben történő gyógyítás jellemezte. Ugyanakkor egyre erősebb az a tendencia, hogy az ellátás közelebb kerüljön a betegekhez, akik ennek segítségével a társadalom aktív tagjai maradhatnak.

A statisztikák alapján az elmúlt 25 évben a kórházi pszichiátriai osztályok betegfelvételi számai nagyjából változatlanok. Ezzel szemben a pszichiátriai járóbeteg-rendeléseken nő a betegszám. Ezek együttesen azt tükrözik, hogy a pszichiátriai ellátást közelebb kell vinni a betegekhez, pl. a mobil pszichiátriai szolgáltatások kialakításával.

2018-ban az Egészségügyi Minisztérium olyan mobil pszichiátriai csapatokat hozott létre, amelyek speciális mentális egészségügyi központokhoz tartoznak, mobil egységekként működnek, a betegeket az otthonaikban keresik fel. Jelenleg öt csapat működik, de az egészségügyi miniszter az elkövetkező két évben 30 új egységet tervez létrehozni, a jövőbeli cél pedig 100 team működtetése. Mindez összekapcsolódik a fekvőbeteg intézményekben való ellátás mérséklésének tervével.

A mobil csapatok egymást kiegészítő szakemberekből, pszichiáterekből, sorstársi, tapasztalati munkatársakból (peer workers), szociális munkásokból állnak, és többek között skizofréniában és súlyos depresszióban szenvedő betegekkel foglalkoznak. A mobilcsapatokat szervező mentális egészségügyi központokat jelenleg uniós forrásokból finanszírozzák. Az Egészségügyi Minisztérium már dolgozik a hosszú távú finanszírozás biztosításának megoldásán, erre a biztosítótársaságok képviselőivel egy memorandumot is aláírt.

Forrás:
Mobile teams and new medication helping take Czech psychiatric care out of institutions.12-02-2019. https://www.radio.cz/en/section/curraffrs/mobile-teams-and-new-medication-helping-take-czech-psychiatric-care-out-of-institutions

Megjelenés dátuma: 2019-02-20 10:56:52