HealthOnline cikkek

Ország: Egyesült Királyság

Témakör: Népegészségügy

Az angol NHS tüdőrák szűrő mobil egységeket alakít ki országszerte

Az NHS a szupermarketek parkolójában tüdőrák szűrő mobil egységek működését indította el.

Az NHS négy év alatt 70 millió fontot fordít 10 projektre, amelyekben az 55-74 éves, tüdőrák kialakulásának kockázatával rendelkező lakosoknak nyújtanak komplex, CT-vel végzett tüdőszűrést a mobil egységben vagy klinikákon. A projektek főként olyan területeket (hátrányos helyzetű régiók, magas dohányzási arányokkal) érintenek, ahol magas a tüdőrák okozta halálozás. Az elkövetkezendő négy évben kb. 600 ezer lakosnak ajánlják fel a szűrést, mobil egységekben vagy kórházakban. Az NHS vezetői azt remélik, hogy kb. 3400 tüdőrákot derítenek fel, és több száz életet tudnak megmenteni.

Egy nemrégiben készült tanulmány (NELSON lung cancer trial ) kimutatta, hogy a CT szűrés a férfiaknál 26%-kal, a nőknél pedig 39-61%-kal csökkentette a tüdőrák halálozását.

Az NHS hosszú távú célja, hogy 55 000 emberrel többen éljék túl a rákot - ennek elérése érdekében növeljék (a betegek háromnegyed részénél érjék el) a betegség korai, első és a második stádiumban történő diagnosztizálását.

Manchester és a Liverpool pilot projektjei bebizonyították, hogy a rák korai felfedezése mellett ezek a projektek számos más egészségügyi problémát, pl. a krónikus obstruktív tüdőbetegséget (COPD) is felfedeznek.

London első mobil egysége 2018 végén kezdte meg működését, a szupermarketek autó parkolói között mozog. A tervek szerint több mint 7000 londoni lakost hívnak meg szűrésre.

Forrás:
NHS to rollout lung cancer scanning trucks across the country. 8 February 2019. https://www.england.nhs.uk/2019/02/lung-trucks/

NHS to screen for lung cancer in trucks in supermarket car parks. 8 Feb 2019. https://www.theguardian.com/society/2019/feb/08/nhs-to-screen-for-lung-cancer-in-trucks-in-supermarket-car-parks

NELSON Trial: "Call to Action" for Lung Cancer CT Screening of High-Risk Individuals. October 25, 2018. http://www.ascopost.com/issues/october-25-2018/nelson-trial/

Megjelenés dátuma: 2019-02-20 13:55:28