HealthOnline cikkek

Ország: Szlovákia

Témakör: Népegészségügy

Daganatszűrési programok Szlovákiában

2019 januárjától az Egészségügyi Minisztérium szűrési programokat indít, illetve erősít meg a vastagbél és a végbél -, a mell- és a méhnyakrák korai felismerésére. Cél a daganatos betegségek lehető leghamarabb történő diagnosztizálása, ezáltal a kezelés sikerességének, a betegek gyógyulási esélyének növelése.

A vastagbél- és végbélrákra vonatkozó kísérleti szűrési programban az egészségügyi biztosítótársaságok által kiválasztott 20 000 lakost keresnek meg a székletben előforduló okkult (rejtett) vér vizsgálata céljából. A lakosok postai úton kapott küldeményben tájékoztatókat, mintavételi tartályt és külön zárt borítékban a háziorvosoknak szóló értékelési készletet kapnak, a székletmintákat és a tesztet a háziorvosaiknak kell, hogy leadják. Az országos szűrés keretében az állami tulajdonú Általános Egészségbiztosítási Pénztár - Vąeobecná Zdravotná Pois»ovňa (VąZP)12 800 fő 50-74 év közötti biztosítottnak küld tesztet. A teszt eredménye alapján további vizsgálatok (kolonoszkópia) következhetnek. Az 50 év feletti férfiak és nők kétévente jogosultak a szűrésre.

Szlovákiában évente több mint ötezer új vastagbél rákos esetet diagnosztizálódik. A legtöbb beteg azonban már előrehaladott állapotban fordul orvoshoz, így a betegség évente több mint háromezer ember halálát okozza.

A mellrákszűrésben az 50-69 éves nők érintettek.

A méhnyakrák szűrésében minősített citológiai laboratóriumok végzik az értékeléseket. A célcsoport a 23-64 éves nők. Az első két citológiai vizsgálatot egyéves időközönként kell elvégezni, ha ezek eredményei negatívak, a szűrés 64 éves korig 3 éves időközönként folytatódik. 64 éves korban akkor fejeződik be a szűrés, ha az utolsó három citológiai eredmény negatív.

A minisztérium által megfogalmazott cél, hogy legalább 50 százalékos részvételi arányt érjenek el a szűréseken, a jelenlegi 30 százalék helyett.

Források:
Od januára ątartujú skríningy. 13. decembra 2018. http://www.health.gov.sk/Clanok?ministerka-skrining-rakovina

Skríning rakoviny hrubého čreva a konečníka: Týka sa aj vás? 15.01.2019. https://www.vszp.sk/novinky/skrining-rakoviny-hrubeho-creva-konecnika-tyka-aj-vas.html

Veµký skríning rakoviny: V januári prídu µuďom do schránok prvé testy. 14.12.2018. http://www.preventivne.sk/aktuality/velky-skrining-rakoviny.html

Megjelenés dátuma: 2019-02-27 11:51:21