HealthOnline cikkek

Ország: Amerikai Egyesült Államok

Témakör: Forrásgyűjtés és szolgáltatáskatalógus

Az egészségbiztosítási lefedettség alakulása az Amerikai Egyesült Államokban

Barack Obama korábbi amerikai elnök 2010. március 23-án írta alá az Affordable Care Act (Megfizethető Egészségügyi Ellátási törvény, ACA) nevű egészségügyi reformtörvényt, amellyel többek között a biztosítás nélküli lakosok jelentős részének kívánt fedezetet nyújtani.

A Commonwealth Fund kétévente készít felmérést az egészségbiztosítás helyzetéről az USA-ban. A 2019 februárjában publikált felmérés átfogó képet nyújt az amerikai egészségbiztosításról, a biztosítási fedezetek minőségéről.

Az ACA életbelépése óta kevesebb amerikai felnőttnek nincs biztosítása. A Trump-adminisztráció és a Kongresszus ACA gyengítésére irányuló változtatásai ellenére 2016-2018 között a biztosítás nélküliek aránya nem változott, a felnőttek (19-64 évesek) 12,4 százaléka nem rendelkezik biztosítással, 2010-ben ez az arány 20 százalék volt.

Ugyanakkor növekedett azok aránya, akik alulbiztosítottak, legnagyobb mértékben azok körében, akik a munkáltatókon keresztül részesülnek biztosítási fedezetben (munkáltatói fedezetet több mint 150 millió ember kap). Körükben az alulbiztosítottak aránya 28 százalék, ez az arány 2014-ben 20 százalék volt. Az alulbiztosítottak aránya az egyénileg vagy az egészségbiztosítási piacokról biztosítást vásárlók között volt arányaiban a legnagyobb, 2018-ban 42 százalék.
Az alulbiztosítottság a felmérés szerint a következő problémákat okozta:
- Az alulbiztosított felnőttek 41 százaléka számolt be arról, hogy az ellátás költségei miatt nem tudta időben igénybe venni a szükséges ellátást, ez a megfelelő biztosítással rendelkezők körében 23 százalék.
- Az alulbiztosított felnőttek 47 százalékának adódtak nehézségei az egészségügyi ellátás számláinak kifizetésében, a megfelelően biztosítottak körében ez az arány a fele, 25 százalék.

A felmérés kitért még annak feltérképezésére, hogy azon biztosítottak körében, akiknél voltak biztosítás nélküli időszakok, ezek az időszakok milyen hosszúak voltak. A biztosításban hosszabb-rövidebb szünettel rendelkezők aránya 2010 óta nem változott, de a szünetek hossza lényegesen rövidebb lett. 2018-ban azon biztosítottak között, akiknek voltak biztosítás nélküli időszakaik, 61 százaléknál ez a szünet hat hónapnál rövidebb, 31 százaléknál pedig egy évnél hosszabb volt. 2012-ben még 57 százalék volt azok aránya, akiknek egy évnél hosszabb biztosítás nélküli periódusuk volt, és a biztosítottak mindössze harmada számolt be rövidebb fedezet nélküli időszakokról.

Azok aránya, akik a biztosítás nélküliek közül túl hosszan - két év, vagy annál is hosszabb ideje - nincsenek biztosítva a felmérés időpontjában 54 százalék, szemben az ACA előtti 72 százalékkal.

A biztosítással rendelkezők, még ha alulbiztosítottak is, nagyobb arányban vesznek igénybe prevenciós ellátásokat és daganatszűrést, mint a biztosítással nem rendelkezők. Pl. a 40-64 éves biztosított nők (beleértve az alulbiztosítottakat is) 71 százaléka vett részt mammográfiai vizsgálaton.

A Commonwealth Fund szerint a szövetségi kormánynak és az államoknak is több lehetőség áll rendelkezésre a lefedettség és az egyéni és munkáltatói biztosítások javítására. Ezek közé tartozik a pl. a Medicaid kiterjesztése minden államban; a rövid távú biztosítások limitálása; a családok számára a biztosítási piacokon vásárolt biztosítások díjához nyújtott adókedvezményhez való jogosultsághoz a szegénységi szint 400 százalékában meghatározott felső határ emelése; az adóköteles jövedelem csökkentése az egyéni biztosítások díjaival; szövetségi, vagy az egyes államokra vonatkozó viszontbiztosítási programok létrehozása a biztosítási piacok díjainak csökkentésére; az out-of-pocket költségek csökkentésére szolgáló különböző támogatások bővítése stb.

Forrás:
Underinsured Rate Rose From 2014-2018, With Greatest Growth Among People in Employer Health Plans. February 7, 2019
https://www.commonwealthfund.org/sites/default/files/2019-02/2018_biennial_survey_release_02-07-2019_FINAL.pdf

Megjelenés dátuma: 2019-03-05 13:19:11