HealthOnline cikkek

Ország: Ciprus

Témakör: Egészségügyi reformok

Ciprus egészségügyi reformja

Ciprusnak nincs egységes egészségügyi rendszere, egy állami és egy magán rendszer párhuzamos működése jellemzi. A 90-es évektől erősödött az igény egy univerzális lefedettséget biztosító rendszer kialakítására. Az új egészségügyi rendszer kiépítését 2020-re tervezik befejezni.

2001-ben lépett hatályba az Országos Egészségügyi Rendszer bevezetéséről szóló törvény, amely célja a teljes lefedettség garantálása az állampolgárok számára, amit az állam, a munkáltatók, a munkavállalók, az önálló vállalkozók és a nyugdíjasok járulékbefizetéséiből kívánnak finanszírozni.

Létrejött a rendszer központi működtetője, az Egészségbiztosítási Szervezet, de a rendszer teljes megvalósítása folyamatos, hosszú ideig tartó késésben volt. A késés oka számos, a működés alapjait érintő bizonytalanságban (pl. a költségek, járulék mértékek, az állami kórházak pénzügyi és működési autonómiája stb.) kereshető.

Végül 2016-ban sikerült a pártoknak és az elnöknek a reform menetrendjéről megegyezni, amelyet 2017-ben a parlament is elfogadott. Ennek értelmében az új egészségügyi rendszer várhatóan 2020-ban kerül teljes mértékben bevezetésre. A reform célja egy olyan országos egészségügyi rendszer létrehozása, amelyben az egyetlen szolgáltatásvásárló az Egészségbiztosítási Szervezet.

A járulékfizetés az új rendszer implementációjához kötődik. 2019. június 1-től elsőként az alapellátás válik mindenki számára elérhetővé, ehhez kapcsolódóan 2019. március 1-től a munkavállalók és a nyugdíjasok jövedelmükhöz mérten 1,7, a munkáltatók 1,85, a vállalkozók 2,55 százalék járulékot fizetnek, az állam által fizetett járulék 1,65 százalék. 2020 márciusig érik el a járulékok a megállapodott teljes mértéküket (akkor lesznek az egészségügyi rendszer szolgáltatásai is teljes mértékben elérhetők), ami a munkavállalók és a nyugdíjasok esetében 2,65, a munkáltatóknak 2,9, a vállalkozóknak 4, az államnak pedig 4,7 százalék lesz. A járulékszámításhoz használt jövedelemküszöb 180 ezer euró. A co-paymentre (a betegek önrész fizetésére) 300 euró az éves plafon, az alacsony jövedelmű nyugdíjasok és a garantált minimum-jövedelemben részesülők esetében pedig 75 euró. Amikor adott éven belül a kifizetett önrész ezt a határértéket eléri, az év további részében a betegeknek nem kell önrészt fizetnie.

A reform még ma is számos bizonytalansággal terhelt. Nincs megállapodás a magánszolgáltatók csatlakozási feltételeiről. A Ciprusi Orvosi Kamara, amely az állami és magánszektor orvosait is képviseli, a magánorvosok számára magasabb díjazást kért, és azt a jogot, hogy az új állami rendszer keretei között kiegészítő díjazásért magánpraxist folytathassanak. Mindkettőt elutasították, a másodikat arra hivatkozva, hogy összeférhetetlen az új rendszerrel, az elő esetében pedig a köztársasági elnök arra hívta fel az orvosokat, hogy tegyék közzé az adóhatóságnak az elmúlt hét évben bevallott jövedelmüket, és amennyiben ez magasabb lesz, mint amennyit az új rendszerben felajánlottak számukra, akkor a szükséges korrekciókat meg fogják tenni.

Az egészségügyi rendszer problémái, a nem teljes lefedettség ellenére a ciprusi lakosság egészségi állapotának mutatói jók. Az egészségügyi kiadások 2017-ben a GDP 6,8 százalékát tették ki, jóval az EU átlag (9,6 százalék) alatti. A születéskor várható élettartam ugyanakkor a hatodik legjobb az EU-ban, a két nemre együttesen 82,3 év, és a legalacsonyabbak közé tartozik az elkerülhető és megelőzhető halálozások aránya is.

Források:
OECD/European Observatory on Health Systems and Policies (2017), Cyprus: Country Health Profile 2017, State of Health in the EU, OECD Publishing, Paris/European Observatory on Health Systems and Policies, Brussels. http://dx.doi.org/10.1787/9789264283329-en

Mamas Theodorou: Road map for implementation of new NHS system: Important dates. 15 October 2018. https://www.hspm.org/countries/cyprus30042014/countrypage.aspx

Mamas Theodorou, Chrystala Charalambous. Uncertainty over whether private providers will participate in the new health system. 17/01/2019. https://www.hspm.org/countries/cyprus30042014/countrypage.aspx

OECD/EU (2018), Health at a Glance: Europe 2018: State of Health in the EU Cycle, OECD Publishing, Paris/EU, Brussels, https://doi.org/10.1787/health_glance_eur-2018-en.

Megjelenés dátuma: 2019-03-08 14:17:21