HealthOnline cikkek

Ország: Ausztria

Témakör: Egészségügyi dolgozók

Az orvosokról szóló törvény változása Ausztriában

2018 decemberében az osztrák kormány új törvényt fogadott el az orvosokról. A törvény lehetővé teszi, hogy a csoportpraxisok legfeljebb két teljes munkaidőben dolgozó orvost, az egyszemélyes praxisok egy teljes munkaidőben dolgozó orvost alkalmazhassanak.

Ausztriában az alapellátást és az ambuláns szakellátást többségében független vállalkozó háziorvosok és szakorvosok nyújtják egyszemélyes praxisokban. 2001 óta az orvosok csoportpraxisokat is alakíthatnak, amelyekben az orvosok általános partnerségben dolgoznak. 2010 óta a csoportpraxisok korlátolt felelősségű társaságok (GmbH) formájában is működhetnek.

Ezek a lehetőségek nem voltak elég vonzóak az ambuláns orvosok számára csoportpraxisok alapítására, ugyanis önálló vállalkozóként, társtulajdonosokként kellett dolgozniuk, és nem lehetett más orvosokat alkalmazniuk. A csoportpraxisok csak bizonyos számú egészségügyi szakdolgozót alkalmazhattak. Ezt a gyakorlatot az Osztrák Orvosi Kamara is bírálta. A Kamara hangsúlyozta, hogy az alkalmazott orvosként történő munkavégzés előnyös lehet azok számára, akik nem akarják a vállalkozások felelősségét viselni, a munka és a magánélet közötti egyensúlyra törekszenek, és az orvosok alkalmazása kedvező lehet a betegek számára is, ha ennek segítségével a praxisok hosszabb rendelési időt tudnak biztosítani. Az orvosok alkalmazása javíthatja az ellátáshoz való hozzáférést, és vonzó lehet a fiatal orvosok számára különösen a vidéki területek alapellátási praxisaiban.

A 2018 decemberében elfogadott törvény lehetővé teszi, hogy az egyszemélyes praxisok egy orvost alkalmazhassanak (teljes munkaidőben, vagy legfeljebb két orvost részmunkaidőben), a csoportpraxisok pedig két orvost alkalmazhassanak (teljes munkaidőben, vagy legfeljebb négy orvost részmunkaidőben). Az új alapellátási egységek több orvost is alkalmazhatnak akkor, ha ez összhangban van az egészségügyi ellátás regionális strukturális tervével.

A biztosítókkal szerződött orvosok más orvos alkalmazásához a biztosítóval kell, hogy megállapodjanak. Az alkalmazott orvosok kollektív szerződését az Osztrák Orvosi Kamara és az Osztrák Társadalombiztosítási Intézmények Főszövetsége tárgyalja meg.

Forrás: Florian Bachner: New Physicians Law allows solo practitioners and group practices to employ doctors.
04/01/2019
https://www.hspm.org/countries/austria08012013/countrypage.aspx

Megjelenés dátuma: 2019-04-26 14:23:20