HealthOnline cikkek

Ország: Belgium

Témakör: Minőségügy

A belga egészségügyi rendszer teljesítményértékelése

2019 áprilisában tették közzé Belgium egészségügyi rendszere teljesítményértékelésének negyedik kiadását. A jelentés 121 indikátort tartalmaz a hozzáférés, minőség, hatékonyság, fenntarthatóság és méltányosság területéről, és öt speciális területet - megelőzés, mentális egészség, idősek gondozása, életvégi ellátás, anya- és újszülött ellátás - értékel. Az ország eredményeit többségében az EU-15 országok átlagos eredményeihez hasonlítja.

Az ellátás minőségére vonatkozó indikátorok értéke nagyjából az EU-15 átlaga szerinti, néhány mutató tekintetében jobb, ilyen pl. az elkerülhető halálozás mértéke, a vastagbélrák túlélési indikátora. A gyengébb területek közé tartozik például az antibiotikumok felírása vagy az orvosi képalkotó vizsgálatok alkalmazása (ezek gyakorisága), vagy a kórházban szerzett fertőzések prevalenciája. Fejlődés tapasztalható a daganatos betegek ellátásának koordinációjában, a cukorbetegek ellátásában, elkerülhető kórházi felvételeiben, vagy az AMI halálozási arányában és az MRSA-fertőzések kórházi előfordulásában.

A betegek szempontjából a teljesítményértékelés pozitív volt: a belga lakosság elégedett volt az ambuláns és a kórházi ellátással egyaránt.

Az egészségügyi rendszer hozzáférhetőségét a teljeskörű biztosítási lefedettség és a szociális biztonsági háló elemei (maximális számlázás, az orvosi kiadások növekvő támogatottsága) biztosítja. A lakossági "zsebből történő" (out-of-pocket) fizetések szintje csökkent (az összes egészségügyi kiadás 16 százalékát képezik, ami az európai országok átlaga alatt van). Néhány probléma továbbra is fennáll: azon állampolgárok aránya, akik pénzügyi okokból halasztották el az egészségügyi szolgáltatások igénybevételét 2,2 százalék, magasabb, mint az európai országok átlaga.

Az egészségügyi rendszer több szempontból is hatékonyabbá vált. Ezt bizonyítja az alacsonyabb költségű gyógyszerek fokozott használata, a fekvőbeteg ellátásból az egynapos sebészi ellátásba való elmozdulás, a kórházi tartózkodás időtartamának csökkenése normál szülés esetén, ez most közel van az EU-15 átlagához. Ugyanakkor továbbra is tapasztalhatók hiányosságok, ilyenek az egyes beavatkozások vagy az egészségügyi kiadások megmagyarázhatatlan földrajzi eltérései, egyes vizsgálatok túlzott igénybevétele stb.

Az egészségügyi kiadások a bruttó hazai termék (GDP) 10 százalékát teszik ki, a kiadások 79 százaléka állami kiadás. Az egészségügyi kiadások valamivel magasabbak az EU-15 átlagánál. Az egy főre jutó egészségügyi kiadások 2016-ban tovább növekedtek.

A háziorvosok és az ápolók munkaerő-piaci elérhetőségére vonatkozó mutatók megkérdőjelezik a belga rendszer azon képességét, hogy meg tud-e birkózni a népesség elöregedéséből, a krónikus betegségek előfordulásának növekedéséből fakadó demográfiai változásokkal. A (új) háziorvosok aránya az összes orvosi szakma között nem éri el a meghatározott kvótákat, és a gyakorló háziorvosok átlagos életkora is gyorsabban nő, mint más szakterületek esetében. Bár az elmúlt években nőtt a végzett ápolók száma, a kórházakban a betegekre jutó ápolói létszám alacsonyabb, mint más országokban.

A vizsgált szakterületek közül a megelőzést tekintve nem születtek jó eredmények. Csak a gyermekek oltási arányai érik el az elfogadható szintet. A serdülők kanyaró elleni oltási arányai és az idősek influenza elleni oltási arányai gyengék. A mellrák szűrést - különösen a szervezett szűrést - rosszul monitorozzák.

Forrás: KCE: PERFORMANCE OF THE BELGIAN HEALTH SYSTEM - REPORT 2019. https://kce.fgov.be/sites/default/files/atoms/files/KCE_313C_Performance_Belgian_health_system_Report.pdf

Sophie Gerkens: Evaluation of the performance of the Belgian Health System. https://www.hspm.org/countries/belgium25062012/countrypage.aspx#

Megjelenés dátuma: 2019-05-10 11:43:25